Utøya 22. juli - Erik Poppe

Delen:

Filmhuis

Veelbesproken hyperrealistisch beklemmend drama over de politieke massamoord op sociaaldemocratische jongeren op het eiland Utøya.

In één take en in real time laat de Noorse regisseur Erik Poppe de kijker getuige zijn van de 72 minuten durende gruwelijke moordpartij vanuit het oogpunt van de slachtoffers. De regisseur stelt de slachtoffers bewust centraal in het Noorse nationale trauma, en poogt met zijn filmische verbeelding op realistische wijze het verhaal te vertellen waartoe vele slachtoffers niet meer in staat zijn. Vanuit het perspectief van de fictieve personage Kaja toont de regisseur de gruwelijke gebeurtenissen. Poppe geeft geen politieke achtergrond, maar registreert alleen de beleving van de hoofdpersoon. Die zoekt haar zusje, en beweegt daarom voortdurend over het eiland.

Na de première tijdens het filmfestival in Berlijn was het publiek overweldigd door Utøya 22. Juli, doodstil en in tranen. Een film waarbij je als kijker meegaat in de paniek en angst van de jongeren, en gemaakt als eerbetoon aan de slachtoffers, opdat we niet vergeten.

woensdag 19 dec 2018 | 20:15 uur
Herman Finkers Zaal

Vrije zit:   € 9,00

Met: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Sorosh Sadat.

Noorwegen 2018 - 90 minuten

Vrije zit:   € 9,00   Normaal
Vrije zit:   € 6,00   Filmpas Filmhuis Almelo
Vrije zit:   € 9,00

Ook interessant:

Edie - Simon Hunter  wo 09 jan 2019 - 20:15 uur - | Herman Finkers Zaal
Mirrewinter - Renate van Laarhoven, Sandra Stockentree  do 17 jan 2019 - 20:15 uur - | Herman Finkers Zaal