Ladj Ly - Les misérables

Delen:

Filmhuis

In zijn spetterende debuut Les Misérables eigent de Franse regisseur Ladj Ly zich met vaart en verve het genre van het achterstandswijkportret toe.

Les Misérables begint in volle vaart, en debuterend regisseur Ladj Ly blijft een uur en drie kwartier het gaspedaal stevig indrukken.

De plot wordt in gang gezet door tiener Issa (Issa Perica), die een leeuwenwelpje steelt van de zigeuners wiens circus in de Parijse banlieu Montfermeil is neergestreken. Dat betekent werk aan de winkel voor de drie agenten van dienst – groentje Stéphane (Damien Bonnard), nieuw aangekomen in de wijk, en de grofgebekte oudgedienden Chris (Alexis Manenti) en Gwada (Djebril Zonga). Maar hun tactloze optreden gooit vooral olie op het vuur. In volle vaart voert Ly ons mee door Montfermeil, waar de raciale spanningen om het minste of geringste hoog oplopen en de drie ploertige politieagenten met de moed der wanhoop de orde proberen te handhaven.

Het leverde de regisseur inmiddels al handenvol prijzen op. Bij zijn première in de hoofdcompetitie van Cannes ging de film er met een juryprijs vandoor (gedeeld met het Braziliaanse Bacurau); bij de European Film Awards werd hij uitgeroepen tot beste debuut; en de film werd (boven gedoodverfde favoriet Portrait de la jeune fille en feu) verkozen tot de Franse Oscar-inzending – en prompt genomineerd in de categorie beste buitenlandse film.

vrijdag 17 apr 2020 | 14:00 uur
Herman Finkers Zaal

1e rang:   € 9,00

Met: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Steve Tientcheu

F 2020 - 105 minuten

1e rang:   € 9,00   Normaal
1e rang:   € 9,00

Ook interessant:

Mrs. Lowry and son - Adrian Noble  wo 30 sep 2020 - 20:15 uur - | Herman Finkers Zaal
Emma - Autumn de Wilde  vr 09 okt 2020 - 14:00 uur - | Herman Finkers Zaal