Gräns - Ali Abbasi

Delen:

Filmhuis

Verschillende genres – romantisch drama, magisch realistisch sprookje, bovennatuurlijke thriller en misdaaddrama – vloeien samen in deze bijzondere Zweedse film over Tina, een grenswacht met wel heel bijzondere eigenschappen.

Gräns is een wonderlijke film over identiteit, gebaseerd op een scenario van John Ajvide Lindqvist (Let The Right One in). Douanebeambte Tina is gezegend met een ongekend reukvermogen; iedereen die iets te verbergen heeft, snuffelt ze bij de controle moeiteloos uit de rij. Ze raakt in de war als de mysterieuze Vore de grens wil overgaan, ze kan niet ruiken wat voor geheim deze vreemdeling met zich meedraagt. Verwantschap voelt ze echter meteen – beiden lijken meer dier dan mens – en allengs ontdekt ze geheimen over haar eigen leven.

Het in Cannes met de Prix Un Certain Regard bekroonde Gräns laat zich moeilijk in een hokje plaatsen. Hokjes zijn voor regisseur Abbasi dan ook van minder belang. In Iran studeerde hij literatuur, maar stapte over op architectuur toen hij zich in Scandinavië vestigde. Nog steeds blijkt hij een geboren verhalenverteller uit de poëtische traditie van zijn geboorteland.

vrijdag 22 feb 2019 | 20:15 uur
Herman Finkers Zaal

Vrije zit:   € 9,00

Met: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Ann Petrén, Sten Ljunggren
Zweden, Denemarken 2018 - 110 minuten

Vrije zit:   € 9,00   Normaal
Vrije zit:   € 6,00   Filmpas Filmhuis Almelo
Vrije zit:   € 9,00

Ook interessant:

God's Own Country - Francis Lee  wo 06 feb 2019 - 20:15 uur - | Herman Finkers Zaal
The Old Man and the Gun - David Lowery  vr 15 feb 2019 - 14:00 uur - | Herman Finkers Zaal