Threes Anna - De vogelwachter

Delen:

Filmhuis

De vogelwachter gaat over een oude man die al bijna een halve eeuw moederziel alleen op een afgelegen eilandje vol vogels woont en werkt.

 

Op een dag krijgt hij bericht dat zijn post wordt opgeheven. Aan zijn gelukkig bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde.

 

In de openingsscène zien we hem als jonge kerel (gespeeld door Nick Golterman) arriveren op Benty Island (gespeeld door Texel) en zijn vogelspottershutje betrekken. Vervolgens is het na een scherp gemonteerde overgang in een oogwenk zowat vijftig jaar later. De tijd heeft duidelijk niet stilgestaan - het strand onder zijn hut is een paar meter ingezakt bijvoorbeeld. Toch is er voor de vogelwachter in al die decennia niet veel veranderd: hij turft de vogels, geeft zijn tellingen wekelijks door aan het hoofdbureau en leeft verder in harmonie met zijn omgeving. Daar dreigt echter een abrupt einde aan te komen wanneer er een nieuwe stem uit zijn radio klinkt, die hem informeert dat de directie besloten heeft zijn post op te heffen. Dat laat de vogelwachter uiteraard niet op zich zitten.

Solo is het sleutelwoord voor De vogelwachter. We zien de door De Jonge mooi ingetogen gespeelde titelheld vrijwel de hele film lang alleen op een verder onbewoond eilandje, met enkel de meeuwen om hem heen, als een soort Grieks koor dat zijn kabbelende bestaan becommentarieert.

vrijdag 17 sep 2021 | 14:00 uur
Herman Finkers Zaal

1e rang:   € 9,00

Met: Freek de Jonge, Sophie van Winden, Quiah Shilue, Nick Golterman, Mark de Blok.

Nederland, 2020 – 89 minuten

1e rang:   € 9,00   Normaal
1e rang:   € 9,00

Ook interessant:

Mothering Sunday - Eva Husson  vr 02 sep 2022 - 14:00 uur - | Herman Finkers Zaal
Operation Mincemeat - John Madden  vr 23 sep 2022 - 20:15 uur - | Herman Finkers Zaal