De beentjes van Sint-Hildegard - Johan Nijenhuis

Delen:

Filmhuis

Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. In De beentjes van Sint-Hildegard nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?

In DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD wordt Jan (Herman Finkers) in een 35-jarig huwelijk doodgeknuffeld door z’n vrouw Gedda (Johanna ter Steege). Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt ze hem het glas aan. Ook bepaalt Gedda hun dagindeling, hun dieet en de vakantiebestemmingen en weet zij beter dan Jan wat goed voor hem is. Als docent Health Sciences aan de Universiteit Twente is dat precies wat ze haar studenten leert: mannen leven langer, gezonder en gelukkiger als ze onder de sterke en matigende invloed van een vrouw staan. Ondertussen lukt het Jan niet in hun relatie meer ruimte voor zichzelf te krijgen.
Wanneer zijn schoonvader overlijdt, ziet Jan hoe zelfs de laatste wens van de oude Arend niet in vervulling gaat. Zijn vrouw Sinie en dochter Gedda hebben iets beters bedacht. In plaats van gecremeerd en uitgestrooid te worden bij de Loreley wordt Arend begraven. Dan heeft Sinie hem dicht bij huis en kan ze er elke dag even langs.
Jan realiseert zich dat als hij nu geen actie onderneemt, hij eenzelfde oude dag tegemoet kan zien als Arend. Hij komt dan voor een dilemma te staan, want scheiden van Gedda wil hij niet. Daarvoor is nog te veel liefde en dankbaarheid. Het was Gedda’s overzorgzame en sturende karakter dat hem ooit erdoorheen gesleept heeft toen hij in een diep dal zat. Het is zelfs dankzij Gedda dat hij überhaupt nog leeft.

vrijdag 02 okt 2020 | 20:15 uur
Herman Finkers Zaal

1e rang:   € 9,00

Met: Herman Finkers, Johanna ter Steege, Leonie ter Braak, Ferdi Stofmeel, Aniek Stokkers, Stef Assen, Daphne Bunskoek

NL 2019 - 103 minuten

1e rang:   € 9,00   Normaal
1e rang:   € 9,00

Ook interessant:

Mrs. Lowry and son - Adrian Noble  vr 25 sep 2020 - 14:00 uur - | Herman Finkers Zaal
Emma - Autumn de Wilde  vr 09 okt 2020 - 14:00 uur - | Herman Finkers Zaal