Johan Nijenhuis - De beentjes van Sint-Hildegard

Delen:

Filmhuis

In DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD wordt Jan (Herman Finkers) in een 35-jarig huwelijk doodgeknuffeld door z’n vrouw Gedda (Johanna ter Steege). Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt ze hem het glas aan. Ook bepaalt Gedda hun dagindeling, hun dieet en de vakantiebestemmingen en weet zij beter dan Jan wat goed voor hem is. Als docent Health Sciences aan de Universiteit Twente is dat precies wat ze haar studenten leert: mannen leven langer, gezonder en gelukkiger als ze onder de sterke en matigende invloed van een vrouw staan. Ondertussen lukt het Jan niet in hun relatie meer ruimte voor zichzelf te krijgen.

Wanneer zijn schoonvader overlijdt, ziet Jan hoe zelfs de laatste wens van de oude Arend niet in vervulling gaat. Zijn vrouw Sinie en dochter Gedda hebben iets beters bedacht. In plaats van gecremeerd en uitgestrooid te worden bij de Loreley wordt Arend begraven. Dan heeft Sinie hem dicht bij huis en kan ze er elke dag even langs.

Jan realiseert zich dat als hij nu geen actie onderneemt, hij eenzelfde oude dag tegemoet kan zien als Arend. Hij komt dan voor een dilemma te staan, want scheiden van Gedda wil hij niet. Daarvoor is nog te veel liefde en dankbaarheid. Het was Gedda’s overzorgzame en sturende karakter dat hem ooit erdoorheen gesleept heeft toen hij in een diep dal zat. Het is zelfs dankzij Gedda dat hij überhaupt nog leeft.

In een poging meer ruimte in zijn huwelijk te krijgen en aan Gedda’s oprechte, maar verstikkende liefde te ontsnappen, maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Jan en Gedda worden gedwongen hun tegengestelde verwachtingen omtrent ‘samen de oude dag ingaan’ onder ogen te zien.

DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD is een relatiekomedie over verstikkende liefde. Over de vraag in hoeverre je in je relatie alles wilt delen en in hoeverre je ruimte laat. En wat als je eigen behoefte niet (meer) aansluit bij die van je partner? Als dat wat je aanvankelijk bij elkaar bracht je inmiddels uit elkaar drijft? Wat als je bent veranderd, maar de ander niet? Blijf je dan bij elkaar of zet je er een punt achter? En als de ander is veranderd, verander je dan mee, neem je het voor lief, of haak je af?
Deze film over het losbreken uit vastgeroeste patronen is nagenoeg geheel in het Twents gesproken en Nederlands ondertiteld.

zondag 19 apr 2020 | 14:00 uur
Herman Finkers Zaal

1e rang:   € 9,00

Met: Herman Finkers, Johanna ter Steege, Leonie ter Braak, Ferdi Stofmeel, Aniek Stokkers, Stef Assen, Daphne Bunskoek

NL 2019 - 103 minuten

1e rang:   € 9,00   Normaal
1e rang:   € 9,00

Ook interessant:

Babyteeth - Shannon Murphy  wo 28 okt 2020 - 20:15 uur - | Herman Finkers Zaal
Hors Normes (The Specials) - Olivier Nakache, Éric Toledano  vr 20 nov 2020 - 14:00 uur - | Herman Finkers Zaal